Find vej: Forside » Artikler » Historisk Dalí-udstilling i Slagelse

Historisk Dalí-udstilling i Slagelse

Lagt på artlinks.dk den 06-10-2012 af ARTmaster

Der skrives historie i Slagelse, når der fra den 13. oktober udstilles over 130 skulpturer og grafiske værker af den excentriske verdenskunstner Salvador Dalí.

I løbet af den kommende måned forventes mere end 10.000 besøgende fra hele Danmark og vores nordiske nabolande at aflægge Salvador Dalí-udstillingen i Slagelse et besøg. En udstilling, der med garanti vil sætte fornyet fokus på Vestsjællands hovedstad, der ellers sjældent markerer sig nationalt på det kulturelle område. Kunstgalleriets udstilling hedder Salvador Dalí i flere dimensioner og er provinsbyens andet møde med den internationale kunstners fascinerende og surrealistiske univers. Tilbage i 2010 tog galleriejer Claus Frederiksen fra Kunstgalleriet i Slagelse et af sit livs største chancer og arrangerede en salgs-udstilling, der ikke tidligere var set mage til i Danmark. Nu gør galleriejeren det igen, og satser denne gang større og bredere i en af de største internationale Dalí-salgsudstillinger nogensinde.

Kunstværker fra hele Europa
Denne unikke og enestående udstilling rummer nogle af kunstnerens største værker bl.a. Space Elephant, Alice in Wonderland sofaen The Mae West Sofa formet med slet skjult inspiration af Mae West, kan også ses i Kunstgalleriet.
I det snart 40 år gamle Kunstgalleriet præsenteres skulpturer i alle størrelser; fra femten centimeter til to en halv meter høj og en enkelt med en vægt på mere end 300 kg sammen med de skønneste litografier, der samlet set viser Salvador Dalí i flere dimensioner.
Kunstværkerne er hentet fra det meste af Europa, og giver et bredt indblik i Salvador Dalís kringlede, kunstneriske hjernevindinger, der på rekordtid udødeliggjorde ham som en af historiens største surrealister.

Flytter grænserne
Med denne udstilling flytter Kunstgalleriet grænserne for, hvad der er kutyme for et mindre galleri i provinsen og sætter fornyet fokus på de privatejede galleriers betydning for de kunstneriske oplevelser i Danmark. For galleriejer Claus Frederiksen handler Salvador Dalí-udstillingen også om andet end salg af verdenskunst også selv om priserne på Dalis-kunst, de seneste to år, kun er gået en vej, nemlig op, på verdens internationale auktionshuse.
- Den forrige udstilling viste os, at der er stor interesse for Dalís værker og hans fascinerende univers. Derfor betyder det også meget for mig, at jeg kan give min egen glæde for hans kunst videre til andre. Hvornår får man ellers lige mulighed for at opleve 130 ægte Salvador Dalí-kunstværker samlet på et sted, spørger han. Nu kan man i Slagelse

Salvador Dalí En af surrealismens mestre
Salvador Dalí (1904-1989) kom på mange, mange områder til at præge spansk kultur og spansk kulturliv, ligesom han formåede at finde sin placering internationalt især i New York og Paris med markante udstillinger og med markant deltagelse i kulturlivet. Han blev en særdeles anerkendt kunstner både på hjemmebanen og på den internationale scene.
Salvador Felipe Jacinto Dalí I Domenech blev født den 11. maj 1904 i Figueres, Spanien Han uddannede sig på Kunstakademiet i Madrid, og herefter eksperimenterer han med blandt andet kubisme og futurisme før han i 1930erne fandt sit personlige udtryk i surrealismen. Allerede i 1929 tilsluttede han sig den surrealistiske gruppe i Paris, og skabte sammen med Luis Buñuel de surrealistiske film Den Andalusiske Hund og Guldalderen, der blev skandalesucceser.
Herefter blev store separatudstillinger på prominente udstillingssteder i Spanien, Paris og New York en del af den unge kunstners liv. Allerede i 1936 udstillede han med Fantastic Art Dada Surrealisme på MoMa i New York.
Prosa, digte, film og teater blev dog også en del af Salvador Dalís kunstneriske virke, og han så sig bl.a. involveret i Hollywood sammen med markante filmskabere.
Han brugte sit tidligt anlagte storhedsvanvid som skabende, kreativ drivkraft og kaldte sin teknik for håndmalede drømmefotografier og blev blandt andet citeret for at have udtalt:
Hver morgen, når jeg vågner, oplever jeg en ophøjet fryd den fryd at være Salvador Dalí, og jeg spørger henrevet mig selv, hvilke vidunderlige ting han vil frembringe i dag, denne Salvador Dalí

FAKTA:
Den internationale salgsudstilling Salvador Dalí i flere dimensioner kan opleves i Kunstgalleriet, Bredegade 4, Slagelse
VIP-åbning på den spanske nationaldag fredag 12. oktober kl. 14:00
Udstillingen er åben fra:
lørdag 13. oktober til og med lørdag 10. november.
Galleriets åbningstider i forbindelse med udstillingen:
Mandage-fredage: kl. 10.00-18.00
Lørdage og søndage: kl. 10.00-16.00
Gratis adgang