Find vej: Forside » Artikler » Baltiske sjæle

Baltiske sjæle

Lagt på artlinks.dk den 06-02-2016 af ARTmaster


Seks rejser blev det til, da den hollandske journalist og forfatter Jan Brokken (f. 1949) fra 1999 til 2020 ville lære de baltiske lande Estland, Letland og Litauen og den russiske enklave Kaliningrad bedre at kende.Seks rejser blev det til, da den hollandske journalist og forfatter Jan Brokken (f. 1949) fra 1999 til 2020 ville lære de baltiske lande Estland, Letland og Litauen og den russiske enklave Kaliningrad bedre at kende. Han ville indkredse ”den baltiske sjæl” og fortælle om menneskeskæbner i disse lande fra zartiden og til i dag – gennem otte årtier. Ud fra det har han tegnet nogle meget levende og nærværende tidsbilleder af dette nordøsteuropæiske område og trækker de baltiske lande frem af den skyggetilværelse, de har levet i historieskrivningen i forhold til de utallige beretninger om Vesteuropas nyere historie, især fra 2. verdenskrig og tiden herefter.

Jan Brokken fortæller indfølende om 27 forskellige personer, der alle blev dybt mærket af deres opvækst i Baltikum og deres landes hårde skæbne. De blev født ind i disse rige kulturer, som blev løbet over ende den ene gang efter den anden af politiske og nationale omvæltninger og 1. og 2. verdenskrig. Som lande, der stødte op til både stormagterne Rusland og Tyskland, var de ofte i klemme og skiftede ikke mindst efter 1. verdenskrig mellem selvstændighed og russisk og tysk besættelse. Hertil kom uhyrlige jødeudryddelser og deportationer til arbejdslejre.

At være balter vil derfor sige at have en familiehistorie præget af tvangsforflytninger, etniske udrensninger og krigstragedier, adskillelse og død. Det får man helt ind på livet med de personlige portrætter, Jan Brokken tegner. De fleste af de personer, han følger, blev kendte kulturskikkelser i Vesten. Deres usikre barndom med traumatiske oplevelser og flere opbrud fik senere sine stærke udtryk i kunst og videnskab.

Jan Brokken er født i Leiden, Holland, i 1949. Han er en af Hollands betydeligste og mest anerkendte forfattere og har skrevet en lang række bøger – såvel rejsebeskrivelser, litterære fagbøger som romaner. Mange af hans romaner er oversat til flere sprog og filmatiseret. På dansk er Digterens hus om vennen, den talentfulde pianist Youri Egorov, udkommet på TURBINE forlaget i 2010. Jan Brokken bor i dag skiftevis i Amsterdam og Frankrig.

Baltiske sjæle / Jan Brokken. På dansk ved Gudrun Gilhuis-Glenthøj & Lise Bøgh-Sørensen. TURBINE 2016. ISBN: 978-87-406-0874-8. 420 sider. Vejledende pris: 299,95 kr. Udkommer d. 5. februar 2016.