Find vej: Forside » Artikler » Ny bog viser vej til kunsten derude

Ny bog viser vej til kunsten derude

Lagt på artlinks.dk den 09-10-2014 af ARTmaster

Statens Kunstfond fejrer i år sit 50 års jubilæum og udgiver i den forbindelse bogen ’Stedsans’, der handler om kunsten i det offentlige rum gennem 25 udvalgte værker. Samtidig arrangerer Statens Kunstfond og en række kulturinstitutioner over hele landet seks lokale busture. Inden Poul Gernes i slutningen af 1960’erne fik lov til at kaste sig over totaludsmykningen af de 25 etager på Herlev Hospital, blev der lavet en model af kunstværket i mindre skala på Gentofte Amtssygehus. Her lod man sygehusets forskellige afdelinger flytte ind i de farvestrålende rum for at se, hvordan patienter og personale ville reagere, og Ekstra Bladet interviewede undervejs patienterne og hørte deres kommentarer.

”Jeg vil håbe, der går mindst et par uger, før jeg bliver rask, for aldrig har jeg oplevet så dejlige omgivelser”, lød det fra en glad patient, mens en af de mindre overbeviste sagde: ”Da jeg vågnede op efter bedøvelse og så de farver, troede jeg bestemt, at jeg havde fået en hjerneblødning”.

De to patienters forskellige reaktion rammer meget godt de store følelser, der er på spil, når der bliver lavet kunst til offentlige rum.

25 udvalgte værker
Eksemplet indgår i bogen ’Stedsans – 25 indgange til kunsten derude’, der udkommer 10. oktober i forbindelse med Statens Kunstfond 50 års jubilæum og tager udgangspunkt i 25 udvalgte kunstværker rundt omkring i landet.

Bogen handler om kunsten i det offentlige rum. Gennem de 25 værker giver den et indblik i de kunstneriske praksisser, der har været med til at forme kunsten i det offentlige rum fra stillestående skulpturer til interaktive installationer. Bogen stiller desuden skarpt på de diskussioner og faglige overvejelser, der knytter sig til kunsten i det offentlige rum: Hvilke kunstneriske og politiske grunde ligger der bag de ideer, der ender som skulpturer på byens pladser eller som udsmykninger på offentlige bygninger Hvad kan kunsten, når den bevæger sig ud af museet Og hvad betyder den for et givent sted

Kunsttour - busture ud til kunsten
Statens Kunstfond har i forbindelse med bogudgivelsen i samarbejde med en række kulturinstitutioner arrangeret seks busture ud til nogle af de ca. 1.200 kunstværker, der findes rundt omkring i Danmark. De seks kunsttours er arrangeret af KUNSTEN i Aalborg, Viborg Kunsthal, Vejen Kunstmuseum, Brandts, Gl. Holtegaard og ARKEN. Læs mere om de enkelte kunsttours på kunstmuseernes hjemmesider.

Fakta om bogen
Titel: Stedsans - 25 indgange til kunsten derude
Redaktør: Camilla Jalving
Tekstbidrag: Camilla Jalving, Lars Juel Thiis, Lise Skytte Jakobsen, Malene Vest Hansen, Sidsel Kjærulff Rasmussen, Torben Schønherr, Ulrikke Neergaard.
Udkommer: 10. oktober 2014
Omfang: 300 sider, gennemillustreret
Nyoptagne fotos: Torben Petersen
Pris: 250 kroner (vejl.)
Kan downloades som gratis e-bog til iOS og Google Play fra 10. oktober 2014 på kunst.dk, hos Strandberg Publishing og i alle e-bogshandler.
Forlag: Strandberg Publishing

Yderligere information

Henvendelser om bogen: Kontakt presseansvarlig Mette Wibeck hos Strandberg Publishing på mettewibeck@yahoo.dk eller 40 75 34 76, hvis du ønsker yderligere information om bogen, fotos/uddrag eller interview med bogens redaktør Camilla Jalving. Bogens forside samt billedudvalg findes på forlaget hjemmeside: www.strandbergpublishing.dk/presse

Henvendelser om Statens Kunstfonds 50 års jubilæum og de seks busture: Louise Straarup, konsulent i Kulturstyrelsen, lst@kulturstyrelsen.dk, tlf. 3374 5187 eller Marie Sæhl, pressemedarbejder i Kulturstyrelsen, mrs@kulturstyrelsen.dk, tlf. 3374 4566