Find vej: Forside » Artikler » Væltede elmaster lyser op ved Lillebæltsbroen

Væltede elmaster lyser op ved Lillebæltsbroen

Lagt på artlinks.dk den 04-02-2014 af ARTmaster

Et 40 meter højt kunstværk af Nils Erik Gjerdevik indvies i dag ved motorvejen på den jyske side af Lillebæltsbroen. Værket har borgerne i Trekantsområdet selv været med til at udvælge.
Næste gang du kører over Lillebæltsbroen og rammer Jylland, så kig ud i landskabet.

På en helt almindelig mark ved den lille by Taulov - lige der hvor motorvejene fletter sammen – bliver et nyt kæmpestort værk af kunstneren Nils Erik Gjerdevik i dag indviet. Værket består af tre 40 meter lange væltede elmaster i grøn, lilla og lyserød, der bliver selvlysende om natten.

Den lidt utraditionelle placering ved motorvejen har allerede gjort værket kendt hos myndighederne, da det har krævet godkendelser fra både politiet, Vejdirektoratet, kommunen, forskellige forsyningsselskaber og Naturklagenævnet at få det rejst. Men lige netop placeringen spiller en central rolle i kunstværket. Skulpturen er nemlig en del af kunstprojektet Vores Kunst, som i 2011 blev søsat af Statens Kunstfond, Statens Kunstråd og DR. Ideen med projektet var at få helt almindelige borgeres bud på, hvor i det offentlige rum der mangler kunst. Og her foreslog borgere marken ved motorvejssammenfletningen.

Det forslag var så godt, at Trekantområdet blev udpeget som én af tre vindere i projektet. I oktober 2012 mødte mere end 1000 borgere så op for at være med til at afgøre, hvilket kunstværk der skulle stå på marken. Og vinderen blev Gjerdeviks masteskulptur. Skulpturen skal forsøge at fortælle stedets historie og overraske dets beskuere.

Ferniseringen i dag kommer ikke til at foregå ved selve kunstværket, men i stedet være afslutningen på Trekantområdet Danmarks nytårskur. Her kan de fremmødte se billeder af skulpturen på storskærm. Der vil også være taler fra kunstneren Nils Erik Gjerdevik, idekvinden Inger Marie Lund, Anette Østerby fra Kulturstyrelsen og Karsten Uno Pedersen fra Region Syddanmark. Trekantområdets formand, Jørn Pedersen, binder det hele sammen.

Om Vores Kunst
Nils Erik Gjerdeviks værk er en del af kunstprojektet Vores Kunst, som blev søsat af
Statens Kunstfond, Statens Kunstråd og DR. Formålet var at få helt almindelige borgeres bud på, hvor der mangler kunst i det offentlige rum. Over 1200 borgere kom med forslag, og i sommeren 2011 blev tre steder udvalgt i en proces, der både involverede borgere, kunsteksperter og Statens Kunstfonds Udvalg for Kunst i det Offentlige Rum.
9 kunstnere dystede om at få de 1,6 millioner kroner til at skabe værkerne, og borgerne traf det endelige valg.
De to andre værker i Hjallerup og på Ærøfærgen blev indviet i 2012.