Find vej: Forside » Artikler » Wegner Pris uddeles med kongelig deltagelse

Wegner Pris uddeles med kongelig deltagelse

Lagt på artlinks.dk den 17-04-2015 af ARTmaster

Hans Kongelige Højhed Prins Joachim er med, når Kunstmuseet i Tønder og Tønder Kommune uddeler en ny pris for at hylde den verdensberømte danske møbeldesigner Hans J. Wegner En ny Wegner Pris bliver nu uddelt for første gang. Og det bliver med kongelig deltagelse. Hans Kongelige Højhed Prins Joachim har nemlig givet tilsagn om at deltage i prisuddelingen, der finder sted onsdag den 22. april i den verdensberømte danske møbeldesigner Hans J. Wegners fødeby, Tønder.

Bag uddelingen af den nye Wegner Pris står Kunstmuseet i Tønder og Tønder Kommune. Med prisuddelingen ønsker museet og kommunen at hædre det anerkendte bysbarn, der sidste år ville være fyldt 100 år. Indstiftelsen af Wegner Prisen lægger sig i forlængelse af en række aktiviteter, som museet og kommunen sammen med andre lokale aktører gennemførte i fjor for at markere Hans J. Wegners 100 års dag.

- Med uddelingen af Wegner Prisen viderefører vi hyldesten og anerkendelsen af Hans J. Wegner ud over 100 årsdagen. Samtidig er formålet med prisuddelingen at sætte fokus på Tønder som Wegners fødeby og at synliggøre Kunstmuseet som formidler af Wegners betydning for nordisk kunst og design, fortæller borgmester Laurids Rudebeck, der er formand for juryen for Wegner Prisen.
Borgmesteren glæder sig samtidig over, at Prins Joachim har sagt ja til at være med ved prisuddelingen.

- Det gør naturligvis begivenheden ekstra festlig, og det understreger samtidig, at Prinsen ønsker at bevare sin stærke tilknytning til vores del af landet. Det er vi stolte af og meget taknemmelige for, siger Laurids Rudebeck.

Wegner Prisen vil fremover blive uddelt en gang om året til en designer, der har bidraget væsentligt til nordisk designudvikling eller en person, som bidrager til at udbrede kendskabet til Wegners virke.
Prisen består af et kontant beløb på 25.000 kr., en Wegner-stol og et arrangement i form af en udstilling, et foredrag eller anden form for formidling på Kunstmuseet i Tønder.

Uddelingen af Wegner Prisen den 22. april finder sted i Kunstmuseets café.

Forinden tager juryen prismodtageren med på en lille rundvandring i Wegners fodspor i Tønder by. Her skal modtageren bl.a. se Wegners fødehjem, hvor der i anledning af 100 års dagen sidste år blev opsat en mindeplade. Prismodtageren får også lejlighed til at se, hvor Wegner gik i skole og stod i lære, og der bliver naturligvis også et besøg i Vandtårnet, der rummer en permanent udstilling af Wegner-stole.

Fakta:

Hans J. Wegner blev født ind i en håndværkerfamilie i Tønder den 2. april 1914. Faderen var skomager, og som barn fik Wegner et naturligt og tæt forhold til værktøj, da han kom meget på faderens værksted. Allerede som barn skar han skibe af træ ved Vidåens bred, og fra teenageårene vidner adskillige akvareller, malerier og smukt udskårne statuetter i træ om hans evner til at udtrykke sig kunstnerisk.

Som 14-årig kom Wegner i lære hos snedkermester H.F. Stahlberg i Tønder, og lige omkring sin 18-års fødselsdag blev han udlært snedker med karakteren UG.

I 1936 begyndte den unge Wegner som elev på Kunsthåndværkerskolen i København. Han nåede dog aldrig at færdiggøre studierne, for i 1938 blev han ansat hos arkitekterne Arne Jacobsen og Erik Møller for at tegne møbler til Aarhus Rådhus.

Efter anden verdenskrig flyttede Wegner tilbage til København og fik her egen tegnestue.
Wegner er skaberen og udvikleren af mange berømte og internationalt anerkendte stole, bl.a. den berømte The Chair, der banede vej for Wegners internationale gennembrud. 37 af Wegners bedste stoledesigns kan ses i Vandtårnet i Tønder - en gave fra Wegner til museet i 1995.

Hans J. Wegner døde i 2007.

I anledning af Wegners 100 års dag i 2014 blev der opsat en mindeplade på Wegners fødehjem i Smedegade, og pladsen mellem Tønder Rådhus og Museerne i Tønder blev af Hans Kongelige Højhed Prins Joachim navngivet Wegners Plads. Det meste af året viste Kunstmuseet en særudstilling om Wegner. Udstillingen blev en kæmpe succes med et samlet besøgstal i året på 38.545. Det var godt 10.000 flere end året før.

Som led i markeringen af Wegners 100 års dag blev det også besluttet at indstifte en Wegner Pris til uddeling en gang om året. Prisen uddeles første gang den 22. april med deltagelse af Hans Kongelige Højhed Prins Joachim.