Find vej: Forside » Artikler » Den alternative færøske kunstner

Den alternative færøske kunstner

Lagt på artlinks.dk den 04-07-2013 af ARTmaster

Færøsk kunst! De fleste vil nok tænke på landskabsbilleder af den lille bygd ved det mægtige hav under det ruvende fjeld og den uendelige himmel over. Helst i en lidt tung ekspressionisme præget af de barske livsvilkår og tilværelsens ulidelige tyngde. Det er denne kunst og myte Samuel Joensen-Mikines lagde grunden til.

Der er imidlertid en anden og mere ukendt tradition i færøsk kunst, en fabulerende og underfundig med overskridelse af grænsen mellem fantasi og virkelighed. Rødderne skal søges i eventyrene fortalt i røgstuen, og når William Heinesen gav sig af med billedkunst, var det netop med sådanne billedfortællinger.

Det er denne alternative færøske tradition, Sigrun Gunnarsdóttir ( f. 1950) arbejder i. Hendes univers er barnets forunderlige verden, hvor børn med en slags forundret selvfølge er del af et magisk univers, rider på en fisk, er på vej ud på en bro af klipfisk eller taler med sælerne iført en grønlænderdragt med broderede kamikker. (Af familiære grunde har Sigrun Gunnarsdóttir en tæt forbindelse til Grønland).

Udtrykket er da også naivistisk præget af forenklet tegning og kraftige farver og en dekorativ flademæssighed. Tag dog ikke fejl, Sigrun Gunnarsdóttir er en dygtig klassisk tegner.

Takket være en enkel, ofte symmetrisk billedopbygning bibringes fortællingerne en mystisk højtidelighed. Vi aner, at der er et dybere indhold på færde, og der er da også en række tilbagevendende genstande nøglen, en lille spurv hos Sigrun Gunnarsdóttir, som antager symbolsk karakter. Billederne er dog ikke at forstå som nogen rebus. Vi forstår ligesom barnet med anelsen. (Nils Ohrt
Færøernes Kunstmuseum) .

Det er Galleri Nybro, kunstnernes eget galleri og et af byens ældste endnu fungerende gallerier (grundlagt 1989) der lægger rammer til udstillingen med denne alternative færøske maler.

Udstillingen løber fra den 12. Juli til den 25. juli 2013, der er fernisering fredag 12. juli kl. 14-18, og der er i øvrigt åbent ti. - sø. 14-18. Kunstneren vil selv være til stede i hele udstillingsperioden.

Galleri Nybro, Nybrogade 30, 1203 København K
12. juli 25. juli 2013
Åbent tirsdag til søndag kl. 14-18
Gratis adgang