Find vej: Forside » Artikler » Elmgreen & Dragsets Han afsløres 2. juni i Helsingør

Elmgreen & Dragsets Han afsløres 2. juni i Helsingør

Lagt på artlinks.dk den 27-04-2012 af ARTmaster

I juni afsløres skulpturen Han i Helsingør foran kulturhuset Kulturværftet og med udsigt til Kronborg. Det er kunstnerduoen Elmgreen & Dragset, der står bag Han, og kunstnerne har netop nu verdenssucces med en fire meter høj bronzeskulptur på en af Londons fornemmeste pladser.

Danmarks nationale ikon Den Lille Havfrue får et mandligt modstykke. Lørdag den 2. juni afsløres Han, som er Elmgreen & Dragsets første permanente udendørsskulptur i Danmark. De to kunstnere har i de senere år vakt stor opmærksomhed, bl.a. på Venedig Biennalen 2009 med deres bidrag The Collectors og senest med figuren Powerless Structures, Fig. 101 på Trafalgar Square i London, som efter en overvældende succes i den britiske og internationale presse allerede er blevet et folkeeje, der i daglig tale refereres til som The Rocking Horse Boy.

Det er kulturminister Uffe Elbæk, der sammen med Helsingør Kommunes borgmester, Johannes Hecht-Nielsen, og kulturudvalgsformand Malene Carmel får æren af at afsløre skulpturen. Han bliver placeret på havnen i Helsingør og dermed lige midt i byens nye kulturområde, der tæller kulturhuset Kulturværftet, Kronborg Slot og det kommende M/S Museet for Søfart, der i 2013 åbner i det tidligere Helsingør Værfts gamle dok mellem Kronborg Slot og Kulturværftet.

Et moderne samlingspunkt
- Vi er stolte af at kunne præsentere et kunstværk af et sådant format til borgerne og besøgende i Helsingør. Skulpturen er med til at understrege vores position som en kommune, der tager kunst og kultur seriøst. Samtidig er jeg sikker på, at de fleste af byens borgere vil komme til at sætte stor pris på vores nye skulptur, og jeg tror, Han vil blive et moderne samlingspunkt i byen, siger borgmester i Helsingør Kommune, Johannes Hecht-Nielsen.

Kulturudvalgsformand Malene Carmel supplerer:
- Allerede inden skulpturen er kommet til Helsingør, har Han i høj grad gjort opmærksom på sig selv og fået os alle sammen til at tage stilling til, hvad kunst er, og hvad den kan gøre ved os. Nu glæder jeg mig til at se skulpturen få sin faste plads solidt placeret midt i vores kulturområde.

Tiden er løbet fra fiskehaler
Han tager livtag med den danske figurative skulpturtradition fra Thorvaldsen og Nordsjællands egen Tegner til Edward Eriksen nationale klenodie, Den Lille Havfrue på Langelinie. Skulpturen forestiller en ung mand siddende på en sten, og ligesom sin berømte "storesøster" har Han et drømmende blik vendt mod havet og Kronborg. Dog har Han ingen fiskehale. For ifølge kunstnerne er tiden løbet fra fiskehaler. Kun den poetiske sarthed og den unge mands positur på stenen leder tankerne hen på den ældre søster. Han er et vidnesbyrd om den udvikling, der er sket fra dengang, hvor Den Lille Havfrue kom til verden og til i dag.

Den nye skulptur er skabt i moderne materialer: både figur og sten er støbt i rustfrit blankpoleret stål, og omgivelserne vil blive spejlet i skulpturens buede overflade. Nye billeddannelser opstår alt efter hvor man som tilskuer betragter skulpturen og alt efter årstidernes og døgnets skiftende lyd. Som et overraskende element for den opmærksomme beskuer slår figuren nu og da øjnene ned i et enkelt blink. Herefter fremstår den atter som almindelig, statisk statue.

Han er et værk, som bag sit umiddelbart appellerende formsprog gemmer på mange komplekse betydningslag. Trods de klare referencer til Den Lille Havfrue handler den ikke kun om national- eller kønsidentitet. I sin placering yderst på en af kulturhavnens moler og med dens spejlreflekterende overflade synes den også at fortælle om enkeltindividet i forhold til de mange om samvær og om isolation idet skulpturens udtryk vil ændre sig radikalt fra at stå alene en kold grå vinterdag til at være omsværmet af sommerglade borgere og turister på en solrig sommerdag.

Fra internationale udstillinger til Det Kongelige Teater
Michael Elmgreen og Ingar Dragset, der har base i Berlin og London, har arbejdet sammen som en kunstnerduo siden 1995. De har holdt en lang række separatudstillinger i kunstinstitutioner verden over. Blandt deres mest kendte værker er "Prada Marfa" - en fuldskala kopi af en Pradabutik beliggende midt i en ørken i Texas. I efteråret 2012 vil Elmgreen & Dragset deltage i Liverpool Biennalen, og i efteråret 2013 har de en stor udstilling på Victoria & Albert Museum i London, og af byen München er de to kunstnere blevet bedt om at kuratere et års program af offentlig udsmykning af byrummet.

Herhjemme er kunstnerne repræsenteret på Statens Museum for Kunst, Louisiana, Horsens Kunstmuseum og Arken. Af kommende projekter kan nævnes den skandinaviske debut på "Happy Days In The Art World", et teaterstykke der havde premiere i New York og b.la. skal opføres i Danmark på Det Kongelige Teater fra den 31. maj og frem til afsløringen af Han den 2. juni 2012.

Skulpturen er i forbindelse med byggeriet af Kulturværftet blevet til i et samarbejde mellem Helsingør Kommune og Statens Kunstfonds Udvalg for Kunst i det Offentlige Rum, der i fællesskab har udpeget kunstnerne, godkendt og finansieret projektet. Skulpturen har kostet 3.084.000 kr., hvoraf Statens Kunstfonds Udvalg for Kunst i det Offentlige Rum har betalt 2.314.000 kr. og Helsingør Kommune 770.000 kr.

Om indvielsen
Han bliver afsløret lørdag den 2. juni 2012 klokken 16-18 på Allegade 2, Helsingør på forpladsen ved Kulturværftet. Talerne vil være: Kulturminister Uffe Elbæk, formand for Statens Kunstfonds Udvalg for Kunst i det Offentlige Rum, Søren Jensen, borgmester Johannes Hecht-Nielsen og kulturudvalgsformand Malene Carmel. Efter talerne vil der være et let traktement. Arrangementet er åbent for alle interesserede.

Tilgængelige materiale
Biografi og værkliste for Elmgreen & Dragset
Pressefotos inkl. liste over disse

Yderligere information
For mere information, aftale om interview, deltagelse i indvielsen kontakt:
programmedarbejder Barbara Scherfig, bsc64@helsingor.dk, +45 2531 3629


Via dette link får du adgang til den fulde pressepakke, bl.a. flere portrætter, andre værker af kunstnerduoen og flere fotos af Han OBS det er en stor
Zip-fil og det kan tage nogle minutter at åbne den.

http://dl.dropbox.com/u/22180899/HAN_DKpresse.zip