Find vej: Forside » Artikler » Ny bog om den grønlandske billedkunst gennem 100 år

Ny bog om den grønlandske billedkunst gennem 100 år

Lagt på artlinks.dk den 30-10-2012 af ARTmaster

Oplev værkerne, og forstå deres sammenhæng med lokale og udefrakommende påvirkninger.

Det moderne Grønland, der søger at finde en balance mellem lokale erfaringer og samspillet med verden udenfor, fylder meget i pressen netop nu. I bogen 100 års grønlandsk billedkunst en introduktion til billedkunsten, kunsthistorien og kunstverdenen i Grønland siden 1900 præsenterer eskimologen og kunsthistorikeren Jørgen Trondhjem udviklingen fra de første oliemalerier og grønlandske kunstnere omkring 1900 til nutidens malerier, skulpturer, fotokunst og grafik. En historie, der både relateres til lokale politiske forhold og påvirkninger udefra.

En hovedpointe i bogen er, at læseren skal prøve at opleve de grønlandske kunstnere og deres værker som kunst, der tilfældigvis er lavet af kunstnere med en grønlandsk baggrund frem for som kunst, der nødvendigvis siger noget om Grønland. Og så kunne man spørge: Jamen, er grønlandsk kunst da ikke fedtstensfigurer og udskæringer i tand og ben Jo, det er det også, men denne bog fokuserer på udviklingen af den egentlige billedkunst i Grønland. Gennem billedkunstens historie får man et klart billede af, at grønlændernes evne til at bruge påvirkninger og materialer udefra uden at miste deres særpræg ikke er noget nyt.

Bogen, som er på både dansk, grønlandsk og engelsk, henvender sig både til grønlandsturisten, til læsere, der primært er interesseret i grønlandske forhold, og til læsere, der primært er kunstinteresserede. Med et kort introducerende kapitel om selve kunstopfattelsen, kunstoplevelsen og inddragelsen af relevante politiske og samfundsmæssige forhold i Grønland i den kunsthistoriske fortælling er bogen også egnet til undervisning i billedkunst. Samtidig vil den også være egnet til at binde billedkunst sammen med for eksempel samfundsfag og undervisning om Grønland.

Bogen udkommer hos TURBINE den 25. oktober 2012

100 års grønlandsk billedkunst en introduktion til billedkunsten, kunsthistorien og kunstverdenen i Grønland siden 1900 / Jørgen Trondhjem, TURBINE, Aarhus, 2012. 142 sider. ISBN 978-87-7090-925-9. Vejledende pris 299,00 kr.

For yderligere oplysninger, anmeldereksemplarer og eventuelle interviews, kontakt venligst: TURBINE forlaget, post@turbine.dk | 86 12 79 16.